Progesteroon on naissuguhormoon, millel on oluline roll menstruaaltsüklis ja raseduse säilitamises. Keha toodab seda hormooni peamiselt 1) munasarjades, eriti pärast ovulatsiooni kollaskeha poolt, 2) väikestes kogustes neerupealistes ja 3) platsentas raseduse ajal.

Peamised progesterooni funktsioonid

  1. Menstruaaltsükkel – progesteroon valmistab emaka limaskesta ette viljastatud munaraku vastuvõtmiseks. Kui rasedust ei toimu, progesterooni tase langeb, mis põhjustab emaka limaskesta irdumist ja menstruatsiooni algust.
  2. Rasedus – raseduse ajal aitab progesteroon säilitada emaka limaskesta ja toetada loote arengut. See vähendab ka emaka kokkutõmbeid, mis aitab ennetada enneaegset sünnitust.
  3. Piimanäärmed – progesteroon soodustab rinnanäärmete kudede arengut ja valmistab neid ette piimatootmiseks imetamise ajal.
  4. Hormonaalne tasakaal – progesteroon toimib ka teiste hormoonide, nagu östrogeeni, antagonistina, aidates säilitada hormonaalset tasakaalu organismis.

Progesterooni kasutatakse ka meditsiinis erinevate seisundite raviks, sealhulgas hormonaalse tasakaalu häirete, menstruaaltsükli probleemide ja menopausi sümptomite leevendamiseks. Progesterooni manustatakse sageli hormoonasendusravi (HAR) osana osadele naistele, et vähendada östrogeeni põhjustatud emaka limaskesta paksenemise ja võimaliku emakavähi riski.

person s tummy and hand